Als verpleegkundige moet je veel onthouden. Je werk bestaat natuurlijk uit de beste zorg verlenen voor jouw patiënt, maar wel volgens allerlei protocollen, regels en rekenwerk. Een geheugensteuntje kan dan best weleens van pas komen, want zeg nou eerlijk: even voor de zekerheid de kleine regels checken doen we allemaal. Dat dacht Robin Vermeulen ook, dus richtte ze samen met haar man Zorg Zipper op.
Het merk staat eigenlijk vooral bekend om de kaartjes die verpleegkundigen en verzorgenden als geheugensteuntjes kunnen gebruiken tijdens het werk. Dit werkt tijdbesparend en zorgt ervoor dat je een handeling zeker weten juist uitvoert. Robin vertelt: “Zelf liep ik er tegenaan dat ik wel behoefte had aan kleine praktische geheugensteunjes in mijn werk als verpleegkundige. Ik was in de veronderstelling dat zoiets al bestond, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Toen zei mijn man: ‘Waarom maak je het niet zelf?’. Eigenlijk ben ik zo begonnen.”
Al snel begon het balletje te rollen en kreeg Zorg Zipper vorm. Er kwam een grafisch ontwerper aan te pas en de eerste tien kaarten werden gedrukt. Dit waren toen nog kaarten die voornamelijk ziekenhuisgericht waren. “Het ziekenhuis was mijn referentiekader. Ik had wat onderwerpen uitgewerkt en aan de hand van databanken gekeken naar protocollen en richtlijnen”, vertelt Robin. “Inmiddels hebben wij veel meer soorten kaarten, voor elke tak van de zorg. We blijven ontwikkelen op basis van de input van onze klanten, wat zij aangeven nodig te hebben in het werkveld.”
De producten van Zorg Zipper
De kaarten die het meest in trek zijn, zijn de kaarten over wondzorg, overdracht en de meten is weten kaarten. Ook handig blijkt de aanwijskaart met pictogrammen, waarop de patiënt makkelijk kan aanwijzen waar ze behoefte aan heeft (zoals wassen of medicatie nemen), maar waarop ook de pijnschaal beeldend is gemaakt.
Verpleegkundige Veerle Bouts gebruikt de kaarten van Zorg Zipper nu een paar jaar en merkt dat het heel fijn werkt. Ze vertelt: “Voor patiënten met dementie kan het moeilijk zijn om pijn aan te geven op de normale manier, met de gezichtjes kunnen zij zich goed herkennen in een bepaald gevoel dat zij ervaren. Het wordt beeldend.” Veerle werkt in de dementiezorg, maar had al sinds haar studententijd steun aan de kaartjes. “Het is niet dat ik informatie echt mis, maar je hebt alles snel bij je in een bundeltje. Ook bij overdrachten merk ik dat ik steun heb aan de kaarten, het is gewoon fijn dat je zeker weet dat je niets vergeet. Met Zorg Zipper heb je in onvoorziene situaties meteen alles bij de hand.”
Ook de brainsheets van Zorg Zipper gebruikt Veerle graag. Dit is een overzichtelijk ‘boekje’ waarin je jouw patiënt in kaart kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan alle medicatie, welke lijnen zoals het infuus en katheter van toepassing zijn, maar ook gewoon wie de patiënt wanneer heeft bezocht of wat je nog zelf moet doen voor je dienst. Bedenker Robin vertelt: “De brainsheet is speciaal bedoeld om dieper in te gaan op de patiënt. Natuurlijk hebben de meeste zorginstellingen wel een standaard blaadje voor de patiëntgegevens, maar wij horen terug dat de brainsheet nog completer is en het vooral fijn is dat je alles in een hebt.”
Naast de kaarten en brainsheets kunnen de keycords natuurlijk niet ontbreken. Ontzettend handig ook, om al je pasjes, kaarten en dergelijke aan te hangen. “Er was veel vraag naar keycords en die hebben we nu eindelijk ook. Het fijne van onze producten is dat ze ook leuk zijn om te dragen, in plaats van alleen handig. Onze outfits zijn natuurlijk meestal al best saai, dan mag je best wel ook wat moois willen dragen, toch?” zegt Robin.
Zelfverzekerder op de werkvloer
Het belangrijkste is natuurlijk dat de kaartjes de verpleegkundige en verzorgende in alle sectoren kunnen helpen. Zorg Zipper is een hulpmiddel voor elk niveau: van studenten tot aan verpleegkundigen die al jaren in het vak zitten. “We krijgen ook vaak terug dat onze gebruikers zich zelfverzekerder voelen. Vooral studenten geven dit aan. Die staan pas net in het werkveld en dit geeft ze een handige zekerheid om hun kennis te kunnen controleren.”
Al neemt dat niet weg dat ze het zelf ook gewoon nog dagelijks gebruikt op de werkvloer: “Zelf werk ik op de spoedafdeling en merk ik dat ik vaak nog een kaartje erbij pak. Bijvoorbeeld het kaartje voor bloedafname, daar is de volgorde van afnemen van de buizen belangrijk. Het is fijn om dan weer even zeker te zijn en terug te zien dat je het goed doet.” Dat is ook precies waarom de gebruikers van Zorg Zipper zo tevreden zijn met de producten. Veerle: “Ik merk dat het je gewoon echt dat stukje zekerheid geeft. Ik denk zelfs dat het goed zou zijn als meerdere instanties en organisaties een standaard aantal kaarten aanschaffen voor elk team, omdat je het in kritieke situaties dan meteen bij de hand hebt.”
Wat vanaf de zolderkamer begon, is nu uitgegroeid tot een mooi hulpmiddel in de zorgsector waarvan de aanvragen binnen blijven stromen. Robin: “Het is niet ter vervanging van een protocol of richtlijn, natuurlijk blijven de richtlijnen van het ziekenhuis gewoon gelden. Het is ontworpen om sneller en overzichtelijker de cruciale en juiste informatie bij de hand te hebben, van die dingen die je anders even op de laptop had opgezocht.”