Iedereen is weleens onzeker en dat is natuurlijk geen fijn gevoel. Het maakt je kwetsbaar en heeft impact op je zelfvertrouwen. Wanneer je heel erg last hebt van onzekerheid, kan het zelfs je dagelijkse bezigheden verstoren. We geven je een paar tips om voortaan wat zelfverzekerder door het leven te kunnen gaan.
Er zijn allerlei oorzaken die onzekerheden kunnen creëren, zoals lichamelijke veranderingen, sociale eisen, financiële problemen of je eigen emoties. Waar het ook door komt, je onzeker voelen brengt spanningen met zich mee die op den duur ook je relatie, sociale leven, werk of gezondheid kunnen beïnvloeden. En dat willen we natuurlijk niet!
Tip 1: Focus op jezelf
Allereerst is het belangrijk dat je uitzoekt waar je precies onzeker over bent. Heeft het met je uiterlijk te maken, is jouw budget misschien wat krapper dan dat van je vrienden of ben je vroeger lang gepest? Wanneer je dit voor jezelf hebt uitgezocht, kan je pas echt stappen gaan ondernemen om van dit gevoel af te komen. Eventueel met hulp van een expert.
Het is vooral belangrijk om de focus op jezelf te houden. Het kost je zoveel tijd en energie wanneer je alleen maar bezig bent met het letten op wat anderen van je denken en daar ook nog waarde aan hecht. Vooral wanneer iedereen uiteindelijk ook alleen maar op zichzelf gericht is. Maak je je zorgen om wat mensen over de outfit denken die je gisteren hebt gedragen? Probeer dan eens te bedenken wat anderen gisteren aan hadden. De kans is groot dat je dat zelf niet eens meer weet, dus waarom zouden andere mensen jouw outfit dan nog wel herinneren?
Tip 2: Een beetje minder social media
Zie je elke keer op social media voorbijkomen hoe je snel rijk kan worden of jonge mensen die de hele wereld rondreizen en daar geld mee verdienen? Dat kan je best onzeker maken, zeker als jij gevoelsmatig meer werkt en veel minder verdient. Je moet je alleen beseffen dat dit niet is wat het lijkt en deze mensen vaak minder rijk zijn dan ze laten zien.
Social media is een platform waarop je heel makkelijk een versie van jezelf kan laten zien die je niet (helemaal) bent. Het is met filters bijvoorbeeld heel makkelijk om een foto te manipuleren of alleen maar kiekjes te plaatsen die precies vanuit de juiste hoek gemaakt zijn. Wees je daarom bewust van je social media gebruik. Het lijkt misschien relaxed om voordat je ’s ochtends opstaat nog even door Instagram te scrollen, maar ontdek eens wat het met je doet als je daar wat mee mindert.
Dit leidt je namelijk af van een goede start van je dag. Doordat je meteen zo beïnvloed wordt, kan je vatbaar zijn voor alle prikkels: positief én negatief. Wanneer er iets slechts in de wereld is gebeurd, heb je gelijk al een negatieve start of wanneer een vriend of vriendin een leuk avondje uit heeft gehad, word je misschien wel onzeker omdat je niet bent meegevraagd. Kortom, je kan je telefoon beter pas later op de ochtend erbij pakken.
Tip 3: Ga met de juiste mensen om
Wat natuurlijk ook kan helpen bij het verminderen van je onzekerheid, is het uitsluiten van negativiteit. Vervang dit voor de nodige positiviteit. Richt je op mensen en kanalen die je blij maken en motiveren. Op deze manier voorkom je dat je in een negatieve sleur raakt en kan het zelfs zo zijn dat dit jou zelfverzekerder maakt. Een partner die je complimentjes geeft, een vriendin die altijd achter je staat of een zus die je graag helpt als het nodig is, zullen je ongetwijfeld beter doen voelen.
Wanneer je je niet met de juiste mensen omringt, kan dat ervoor zorgen dat je je sneller ongemakkelijk voelt en daardoor ook onzeker. In veel gevallen zijn negatieve personen zich meestal niet bewust van hun negatieve energie en gedrag. Vaak zijn ze diep van binnen zelf ook onzeker en ongelukkig. Ze kunnen erg jaloers zijn en kijken vooral naar wat ze niet hebben.
Onbewust neem jij deze negativiteit over, of ga je vanuit jouw schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel zelfs dingen voor hen oplossen. Af en toe is dat natuurlijk niet erg, maar wanneer dit regelmatig voorkomt ga je hier automatisch zelf ook minder lekker van in je vel zitten. Zeker wanneer je al wat weinig zelfvertrouwen hebt, is het pittig om je staande te houden tegenover deze types. Soms kan je er niet omheen: iemand is familie of een directe collega. Maar weet dat je ervoor mag kiezen om iemand soms wat minder te spreken, niet alles op te lossen of het contact wat oppervlakkeriger te houden.
Tip 4: Stel haalbare doelen
Als je jouw onzekerheid wil verminderen, moet je wel realistisch zijn. Het is een hardnekkig gevoel dat niet zomaar is ontstaan. Verwacht daarom niet van jezelf dat je meteen grote stappen gaat zetten, want dat kan zelfs averechts werken. Wanneer je veel van jezelf verwacht (of denkt dat anderen dat doen), kan je juist extra gespannen en onzeker raken wanneer jij je doel niet meteen waar kan maken.
Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen doelen moet stellen! Doe dat vooral wel, want het geeft je een duidelijk plan en kan je motiveren. Maar zorg dat je het realistisch houdt en geen ondragelijke druk creëert. Kies liever meerdere kleine doelen, dan zal jij je een stuk zelfverzekerder voelen bij elke stap die je zet.