Ben je het beu om altijd last-minute te beslissen wat je gaat eten? Maak het jezelf makkelijk door een wekelijks menu samen te stellen. We geven je vier redenen om vanaf nu je maaltijden vooraf te plannen.
Met maaltijdplanning stel jij jezelf een week van tevoren de vraag: ‘wat wil ik eten?’. Maak een lijst en haal alle ingrediënten die je nodig hebt in een keer bij de supermarkt. Zo hoef je er de rest van de week niet meer over na te denken.
1. Je bespaart geld
Wanneer je wekelijks vooruit plant wat je wil eten, maak je meteen een boodschappenlijstje voor de week. Je hoeft dus ook maar een keer naar de supermarkt te gaan. Dat resulteert in minder verleidingen en impulsaankopen. Met een wekelijks maaltijdplan houd je je dus aan je budget. Thuis maaltijden bereiden is bovendien veel goedkoper dan afhalen of uit eten gaan.
Daarnaast kan je slim omgaan met je maaltijdbudget. Combineer duurdere ingrediënten, zoals vis, met minder dure, zoals pasta of bonen. Naarmate je meer gewend raakt aan het plannen van je maaltijden, kan je je menu ook afstemmen op de aanbiedingen in de winkel. Zo geef je veel minder geld uit aan boodschappen en houd je meer budget over voor leuke uitjes of vakanties.
2. Je hebt minder stress
Het plannen en koken van maaltijden kan stressvol zijn, vooral als je al een drukke agenda en onregelmatige diensten hebt. Tijd uittrekken om een weekmenu te maken kan verschillende problemen oplossen. Als je drie maaltijden per dag eet, zeven dagen per week, moet je maar liefst eenentwintig keer per week maaltijdideeën bedenken. Hoe fijn is het als je dat terug kan brengen naar eens per week!
Wil je het nog groter aanpakken? Dan kan je er, naast het maken van een weekmenu, ook voor kiezen om te gaan mealpreppen. Dan hoef je zelfs niet meer elke dag te koken! Want geef toe: wie heeft daar nog zin in na een drukke werkdag? Dan houd jij vast liever meer tijd over om je favoriete serie te kijken, een boek te lezen of een drankje te doen met vrienden.
3. Je gaat gezonder eten
Als je gezonder wil eten, is een maaltijdplanning ideaal. Vooraf plannen voorkomt last-minute fast food maaltijden of kant-en-klare gerechten en helpt je om ongezonde verleidingen te weerstaan. Ook als je een specifiek dieet volgt (bijvoorbeeld door een allergie), kan het tijd kosten om te wennen aan een nieuwe manier van eten. Een beetje vooruitdenken helpt om je aan je plan te houden.
Als je niet meer op het laatste moment beslist wat je gaat eten, heb je bovendien extra tijd om te zorgen dat je wel gevarieerd eet. Krijg je bij elke maaltijd genoeg fruit en groenten binnen? Hoe zit het met granen en gezonde vetten? En hoe vaak eet je eigenlijk dezelfde dingen? Door dit in je wekelijkse menu mee te nemen, verbeter je jouw voeding en eet je gezonder.
4. Je verspilt minder voedsel
Niks vervelender dan onnodig eten verspillen. Door het plannen van je maaltijden koop je enkel wat je nodig hebt, waardoor je verspilling behoorlijk afneemt. Wil je écht niks in de afvalbak laten belanden? Duik dan eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wanneer je je weekmenu samenstelt, zodat je alle overgebleven ingrediënten van eerdere maaltijden niet vergeet. Kies recepten en maaltijden met deze ingrediënten om verspilling tegen te gaan en minder uit te geven in de supermarkt. Een win-win!
Met wat oefenen wordt het samenstellen van maaltijden in een mum van tijd een tweede natuur. Je wordt er steeds sneller in én je hebt een heleboel weekmenu’s die je steeds opnieuw kan gebruiken. Waar wacht je nog op?