Als Praktijkondersteuner Huisarts (POH) werk je eigenlijk altijd in een huisartsenpraktijk. Toch kan het ook anders! Ellen Martens en Ingrid van den Bijgaart vervullen hun functie als POH op een andere bijzondere plek, namelijk in Het Laar, een woonzorgorganisatie in Tilburg waar onder andere verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg wordt geboden.
Beiden voeren ze periodieke controles uit voor zes huisartsen in de wijk en voor de specialist ouderengeneeskunde van Het Laar. De functie van POH is in Het Laar nog vrij nieuw, maar de dames genieten met volle teugen van hun unieke rol.
Opleiding tot POH
Ellen en Ingrid kennen elkaar via hun werk bij Het Laar. Voordat ze in het verzorgingshuis van start gingen met hun functie als POH, werkten ze er al langere tijd in een andere functie. Via hun werk hebben ze uiteindelijk een opleiding gevolgd tot POH aan Breederode Hogeschool. Daarvoor moest er wel eerst een kleine aanpassing in de opzet van de opleiding worden gedaan. Ingrid vertelt: “Als je de opleiding tot POH wil volgen, moet je eigenlijk werken bij een huisartsenpraktijk. Toen ik vanuit Het Laar met de opleiding wilde starten, stelde de Hogeschool als voorwaarde dat ik stage moest lopen bij een huisartsenpraktijk. Zo heeft Ellen het uiteindelijk ook gedaan.”
Veel verschillende taken
Het werk als POH binnen deze woonzorgorganisatie is heel gevarieerd. Ellen en Ingrid werken dus voor zes huisartsen in de wijk en ter ondersteuning van de specialist ouderengeneeskunde. Hun werkzaamheden zijn iedere dag verschillend, maar periodieke controles uitvoeren is een veelvoorkomende bezigheid. Ellen vertelt: “We doen periodieke controles voor mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, COPD en astma. Dit scheelt een hoop tijd voor de huisartsen en de specialisten ouderengeneeskunde. Onze bewoners hoeven voor deze controles namelijk niet meer op bezoek bij de huisartsen, omdat wij deze taken van hen overnemen. We regelen bijvoorbeeld de griep- en coronavaccinaties en alle organisatorische en communicatieve aspecten die daarbij komen kijken. En we doen ook de wondzorg van onze bewoners.”
De werkdagen van Ellen en Ingrid zien er nooit hetzelfde uit en mede daardoor hebben ze veel werkplezier. “Voor ons is het heel leuk dat onze werkzaamheden zo verschillend zijn. Daarnaast levert het voor de artsen natuurlijk een hoop tijdsbesparing op”, vertelt Ellen. Ingrid vult daarop aan: “Ik zag tijdens mijn stage bij de huisarts dat ze weinig tijd hebben voor hun patiënten. En vooral voor de oudere mensen heb je toch gewoon wat meer tijd en aandacht nodig. Er ontbrak bij de huisartsen ook wel kennis over de zorg voor kwetsbare ouderen. De huisarts gaf destijds aan dat wij meer kennis op dat gebied in huis hebben dan zij.”
Intensief contact
Wat het werk als POH in een verzorgingshuis als Het Laar zo bijzonder maakt, is dat Ellen en Ingrid de mensen voor wie ze zorgdragen regelmatig zien. Een huisarts heeft vaak een consult van tien minuutjes. “Doordat wij meer kennis hebben omtrent het wel en wee van de bewoners, pikken we andere dingen vaak ook sneller op”, legt Ingrid uit. “Komt er bijvoorbeeld een bewoner voor een diabetescontrole waarvan we denken dat het ook cognitief niet meer helemaal goed zit, dan kunnen we hierop anticiperen. Dat soort dingen ondervangen we veel sneller, mede omdat we de bewoners zoveel zien. Dit draagt bij aan een verhoging van de kwaliteit van de zorg.” Ook de huisartsen zijn heel positief over de samenwerking en voelen zich erg ondersteund. Woonzorgcentra vragen veel tijd van een huisarts door de veelal kwetsbare doelgroep die daar woont.
Het frequente contact met bewoners is een groot positief punt aan het werk, benadrukt ook Ellen. “Bewoners komen weleens bij ons binnenlopen in het kantoor waar we zitten. Niet alleen voor medische hulp, maar ook gewoon voor een praatje. Naast dat je ze natuurlijk helpt met hun gezondheid, helpt het vaak ook om even naar iemand te luisteren. De lijntjes zijn over het algemeen veel korter. We hebben daarnaast sneller contact met het sociale netwerk rondom de bewoner.”
Nieuwe ontwikkelingen
Hoewel de coronapandemie voor veel extra werk heeft gezorgd binnen de woonzorgorganisatie, is het ook een bijzondere periode geweest waar Ellen en Ingrid heel positief op terugkijken. Ingrid vertelt: “Zeker toen corona net begon moesten we echt roeien met de riemen die we hadden. We hebben een heel project rondom corona op moeten zetten. We hebben in Het Laar ook een OMT waar we deel van uitmaken. Dat was natuurlijk voor iedereen helemaal nieuw, maar het was juist een hele uitdaging om je met al die nieuwe taken bezig te mogen houden.” Ellen vult aan: “We waren pas net klaar met onze opleiding tot POH toen de pandemie begon. We kregen best wel flinke taken, waaronder het organiseren van coronavaccinatie-rondes. Het was pittig, maar ook heel leerzaam.”
Ellen en Ingrid omschrijven hun werk allebei als een unieke baan. Ze vinden het werk niet alleen heel leuk om te doen, maar ze voelen zich ook bevoorrecht omdat het een hele unieke locatie is waar ze deze functie uitvoeren. Beide hebben ze dan ook erg veel zin in de toekomst, want er staan leuke ontwikkelingen voor ze te wachten binnen de organisatie. Ingrid vertelt: “Het Laar gaat een nieuwe woonzorglocatie bouwen voor bewoners met een zorgzwaartepakket 5. In dit nieuwbouwproject zal waarschijnlijk ook een rol voor ons zijn weggelegd.” Ellen vult daarop aan: “Er zullen ook aanpassingen zijn op het gebied van domotica in het nieuwe gebouw. Daar moeten we mee om leren gaan. Daarnaast hoop ik dat we over vijf jaar met nog meer huisartsen zullen samenwerken en op die manier voor nog meer patiënten mogen zorgen.”