Regelmatig sporten, gezond eten en voldoende ontspannen. We weten inmiddels echt wel dat dat allemaal belangrijk is, maar het ook echt doen is vaak een stuk lastiger. Grote kans dat jij ook al honderd keer plannen hebt gemaakt om nu echt eens aan de slag te gaan, maar dat uiteindelijk toch weer niet gebeurde. Vitaliteitscoach Nicole Schreuder vertelt hoe je van plannen naar actie gaat.
Wanneer het om een ander gaat, weten we vaak feilloos te vertellen wat diegene kan doen om zich fitter te gaan voelen. We zijn vaak oplossingsgericht ingesteld en denken in mogelijkheden. Als het om onszelf gaat weten we het ook vaak wel: ‘Ik zou eigenlijk wat meer dit en wat minder van dat mogen doen’. Alleen hebben we ook een lijst met excuusjes paraat staan. Sommige zijn legitiem, andere een stuk minder, maar ze zorgen er allemaal voor dat we onze plannen niet omzetten in acties. Gelukkig kan je hier verandering in brengen! Met deze vijf tips ga jij je zeker fitter voelen.
Voeding
Je hoeft niet in een keer je hele voedingspatroon op de schop te gooien, begin gewoon eens met het aanpakken van een maaltijd. Dat kan het eetmoment zijn dat voor jou het makkelijkste is om te veranderen of juist de maaltijd waarmee jij de meeste winst kan behalen. Daarbij heb je het liefst een maaltijd zonder toegevoegde suikers.
Koop je een product uit de supermarkt? Zorg dan dat in de eerste vijf ingrediënten het woord suiker niet voorkomt. En let op: er zijn echt heel veel benamingen voor het woord suiker. Kijk dus goed op de achterkant van je product. De mooie voorkant zegt namelijk niets over wat je echt koopt.
Beweging
Kies een activiteit die jij zonder tegenzin doet en wat (extra) aandacht wil geven. Wandel je graag? Ga dan eens kijken hoe je hier variatie in kan brengen. Loop met bepakking of loop eens niet op het asfalt maar in het mulle zand. Maak er een interval training van door van die ene lantaarnpaal tot de volgende een stukje sneller te wandelen.
Heb jij een zittend beroep? Bewaar de beweging dan niet voor de avond, maar trek er tussendoor op uit. Kies een collega-wandelmaatje uit en ga samen op pad in de pauze, maak gebruik van een zit/sta-bureau en bedenk eens of er andere creatieve manieren zijn om tijdens je werk wat meer te bewegen. Bijvoorbeeld met deze bingokaarten.
Rust
Kies een of meerdere dagen waarop jij bewust rust in gaat plannen, want je moet ook vooral niet te hard van stapel lopen. Rust betekent echt even helemaal niets doen. Ga met een kop thee op de bank zitten, lees een boek of luister muziek. Je tien minuten vervelen klinkt saai, maar doet wonderen voor ons brein. Rust kan ook betekenen dat je bewuster omgaat met de manier waarop je naar schermen kijkt. Probeer na elke twintig minuten eens twintig seconden naar buiten te kijken, zo gun je je ogen wat rust.
Balans
Werk en privé in balans houden is een veel uitgesproken wens. Om dit ook echt voor elkaar te krijgen, kan je kijken naar de hoeveelheid diensten die je maximaal erbij zou kunnen draaien. Vanwege het hoge ziekteverzuim en personeelstekort zal je misschien vaker gevraagd worden, maar onthoud dat je niet altijd ja hoeft te zeggen.
Kijk ook eens naar hoe je jouw vrije tijd indeelt. Wat doe je met de uren die je thuis bent, waar gaat jouw aandacht naartoe? Zorg dat je minder snel afgeleid raakt als je bij je partner en/of kinderen bent en breng ook écht eens tijd met ze door. De gemiddelde Nederlander is elke dag bijna 2,5 uur met zijn of haar telefoon bezig. Hoe zit dit bij jou? Grote kans dat je best wat kan minderen en daardoor meer tijd door kan brengen met de mensen om je heen.
Slaap
Je hebt wellicht wisselende diensten en daardoor ga je lang niet altijd op hetzelfde tijdstip naar bed. Toch kan je wel regelmaat scheppen in het ritueel voordat je gaat slapen. Wat kan jij doen om je lichaam en geest klaar te maken voor het slapen? Denk natuurlijk aan het beperken van schermtijd vlak voor je naar bed gaat, maar ook aan de sterkte van de lampen en welk boek je beter wel of niet kan lezen voor het slapen.
Misschien helpt het je ook om een klein evaluatiemoment in te plannen en door te nemen hoe de dag is verlopen. Wat hielp je vandaag en wat zou je morgen juist anders willen doen? Door dit bewust te verwerken, voorkom je dat je hier tijdens je slaapuren mee bezig gaat zijn. Schrijf jouw actiepunten vooral ook op en maak ze SMART. Zo krijgen ze nog meer kans van slagen en ga jij je zeker fitter voelen.
Meer tips om je beter in je lijf te voelen?
In onze podcast De Interventie zijn we met Nicole uitgebreid het gesprek aangegaan over vitaliteit bij zorgverleners. Hoe blijf je fit? En hoe combineer je dat met je drukke baan? Nicole geeft tips en legt uit waarom het belangrijk is om hiermee aan de slag te gaan. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je familie, vrienden en patiënten. Je kan deze aflevering ook beluisteren via Spotify of alle andere podcast apps.