Podcasts zijn hot. Deze audio-afleveringen zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt podcasts voor entertainment en ontspanning, maar er zijn ook series rondom zelfontwikkeling of verdieping in je eigen vakgebied. Wij zetten vijf podcasts over de zorg op een rijtje die jij als verpleegkundige zeker eens moet luisteren.
De eerste vorm van podcasts in Nederland was eigenlijk het kunnen terugluisteren van gemiste radio-uitzendingen, maar vandaag de dag is een podcast vaak een op zichzelf staande audio-uitzendingen met een verhaal of een thema. Ze kunnen echt over van alles gaan: een bepaald genre muziek, het laatste nieuws, vogels spotten, alcohol, bizarre verhalen, moordzaken, ga zo maar door. Zelfs BN’ers als Paul de Leeuw, Maarten van Rossum, Kaj Gorgels en Suzan & Freek hebben een eigen serie.
Heb je nog niet eerder een podcast geluisterd en weet je niet hoe je dat eigenlijk moet doen? Op je telefoon staat een gratis app die daar speciaal voor bedoeld is: Apple Podcasts voor iPhone-bezitters en Google Podcasts voor Androidgebruikers. Daarnaast zijn bijna alle series ook wel te vinden op Spotify. In de app van jouw voorkeur kan je jouw favoriete podcast vinden door ‘m in te tikken in de zoekbalk, maar je kan natuurlijk ook door alle beschikbare afleveringen scrollen en zo iets nieuws ontdekken. Verpleegkundigen zijn druk, dus heb jij weinig tijd? Geen probleem! Je hoeft een aflevering heus niet in 1x te luisteren. Wanneer je tijd op is, zet je ‘m gewoon op pauze. Later kan je dan weer doorgaan waar je gebleven bent. Het luisteren kan je perfect combineren met autorijden, fietsen, de afwas doen, strijken, wandelen of een ander klusje.
1. Ambulance de podcast
In deze podcast neemt verpleegkundige Ivo van Asperen je mee in de wereld van de ambulancezorg. De afleveringen gaan bijvoorbeeld over de impact van COVID-19 op de ambulancediensten, over het werk op Schiphol en over de diensten op de meldkamer. Je hoort ook een heftig gesprek met een ambulancechauffeur die opgeroepen werd vanwege een ongeluk, waar haar zoon het slachtoffer bleek te zijn. Ivo belicht in gesprek met interessante gasten alle kanten van het indrukwekkende werk op de ambulance.
2. Hoe de GGZ verandert
Jeugdpsychiater Carlijn Welten maakte deze podcastserie over veranderthema’s binnen de psychiatrie. In elke aflevering gaat ze, samen met hoogleraar innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, met gasten in gesprek. Ze bespreken thema’s als verandering in het gebruik van de DSM, de veranderingen in de visie op de psychiatrie en het inzetten van ervaringsdeskundigheid. Ook mooi: in de laatste aflevering blikt Carlijn terug op haar reis langs de veranderthema’s. Ze benoemt wat ze ervan geleerd heeft en vooral hoe ze de toekomst van de GGZ voor zich ziet. Interessant voor elke (ggz-)verpleegkundige.
3. De Interventie
Deze mag je natuurlijk zeker niet missen: onze eigen Nursestation-podcast, De Interventie. Journalist Rebecca Looijen gaat elke aflevering in gesprek met ervaren zorgverleners over allerlei thema’s die interessant zijn voor jou als verpleegkundige. Het gaat over werksituaties in de zorg zoals het geven van de juiste stagebegeleiding of het werken in het buitenland. We gaan ook inhoudelijk in gesprek over medische omstandigheden zoals dementie, verslaving en zelfmoordpreventie. En daarnaast komen er ook onderwerpen over je eigen persoonlijke ontwikkeling aan bod, waaronder een gezonde relatie met voeding krijgen en meer energie overhouden dankzij goede timemanagement. Zo kan jij met nog meer plezier je werk doen! Ook te beluisteren via Google, Apple of Spotify.
4. Op leven en dood
De tiendelige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken. Het begint steeds met een aflevering waarin een fictieve casus wordt geschetst, aan de hand van een reëel dilemma. In de aflevering erna bespreekt onderzoeker Mirjam de Vos de casus met een arts. Aan bod komen onder ander het verhaal van een te vroeg geboren baby, een ernstig gehandicapte patiënte met oncontroleerbare epilepsie en een jongen die is ingezakt na het stappen. Hoe bepalen de artsen hoe ze gaan behandelen, hoe bespreken ze hun beslissingen met de familie en wat werkt wel en niet voor hen? Interessant voor iedereen die in de zorg werkt, van student tot verpleegkundige of onderzoeker.
5. Hersenhelden
In de podcast HersenHelden gaat onderzoeker Jetske van der Schaar in gesprek over de ziekte Alzheimer. Dat doet ze met verschillende gasten, van professor tot patiënt en van mantelzorger tot proefpersoon. Hoe ga je om met vroege dementie en hoe ziet de weg naar het vinden van een medicijn eruit? Maar ook: wat is de invloed van muziek op Alzheimerpatiënten en hoe het is om mantelzorg te doen voor iemand met deze ziekte? Ook de geschiedenis van Alzheimer en het zoeken naar de juiste behandelingen en zorg komen uitgebreid aan bod.