Algemeen

Nieuwkomelingen

"Goedemiddag, ik ben Gilianne, Medisch Hulpverlener." Een vragende blik volgt en niet alleen vandaag moet ik mijn functie toelichten. Het valt mij sowieso op dat de meeste patiënten geen idee hebben wat voor mensen er op de ambulance werken

David Klein over de Masterclass Klinisch Redeneren

Hoe onderbouw jij jouw verpleegkundige interventies? Op basis van parate medische kennis of vaar je hoofdzakelijk op je ervaring en intuïtie? Idealiter koppel je beide vaardigheden met klinisch redeneren. Speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden IG is er een masterclass in het leven geroepen. Verpleegkundige David Klein nam de proef op de som en deelt zijn ervaringen.

Onderbouwen van verpleegkundige besluiten

Aan de andere kant van het bed

Serie: een bijzondere beleving met een cliënt

Verpleegkundige Liesbeth Bruinekool betoogt: stap met een open houding naar een patiënt en oordeel niet te snel. Een voormalig arts leerde haar anders denken en dat veranderde haar benadering naar patiënten.

Terminale zorg deel 2: als hoop wanhoop wordt

‘Kijk nou wat een rare bult ik op mijn been heb.’ Je wijst de plek op je bovenbeen aan, waar ik inderdaad een zwelling zie. ‘Ach, het zal wel van de fraxiparine komen’, waarmee je het direct weer wegwuift. Ik vraag me af of je dit zelf echt gelooft. De laatste weken gaat het minder goed met je.

Met muziek verbinding maken tussen jong en oud

 

Muziek inspireert, communiceert en verbindt. ‘‘Met muziek kan je iets voor een ander betekenen’’, vertelt Gert-Jan Hereijgers, muziekdocent bij Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur. Daarom kwam hij op het idee om samen met havo-4 leerlingen een muziekproject in de Herbergier van Agnes en Saskia Megens te starten.

Begrip

Je kunt weer kind zijn

 

Angst dat je thuiswonende moeder met dementie niet genoeg eet, drinkt of verdwaalt. Ineke Hol (59) kent dat gevoel van onveiligheid. Maar dan neemt haar moeder als een van de eerste bewoners haar intrek in Herbergier Schoonhoven. ‘‘Dat geeft zo veel rust. Wij kunnen nu weer kind zijn en even op de koffie komen’’, vertelt Ineke.

An (82) woont tot haar intrek in de Herbergier in een appartementencomplex in Schoonhoven. Ineke vertelt dat het thuis wonen voor haar moeder steeds moeizamer gaat. ‘‘Ze werd eenzamer en het koken ging lastig.’’

10 tips om de hitte te lijf te gaan

 

Als het erg warm is, hebben kwetsbare mensen zoals ouderen extra aandacht nodig. Het RIVM stelde daarom een Nationaal Hitteplan op waarin maatregelen staan die zorginstellingen kunnen nemen. Wij zetten een aantal tips op een rij om de hitte het hoofd te bieden.

1. Zorg ervoor dat je cliënten voldoende drinken

Verliefd worden op oudere leeftijd, het kán

Rubriek: een bijzondere beleving met een cliënt

Verpleegkundige Yvonne Erduran (54) werd toeschouwer van een liefdesrelatie binnen de zorgvilla waar ze werkt. Tijdens haar carrière zag ze: seksualiteit bij ouderen houdt niet op, maar een pure, prille liefde is zeldzaam. 

Met een cool hoofd de zomer door

 

Elke zorgverlener zal herkennen dat in de vakantietijd het rooster met moeite sluitend word gemaakt. Er worden van tevoren met elkaar afspraken gemaakt. Hoe lang de vakanties maximaal mogen duren en wie wanneer  met vakantie kan. Creatieve manieren worden verzonnen om vakantiekrachten binnen te halen en stagiaires worden aangemoedigd om vakantiewerk te komen doen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Algemeen