Algemeen

NurseStation Verpleegkunde Agenda 2020 nu te koop!

Hij is er weer! Dé agenda voor jou als verpleegkundige, voor het jaar 2020. De NurseStation Verpleegkunde Agenda. Bestel 'm nu hier voor de actieprijs van €6,95!

Werken in de GGZ is zo gek nog niet!

Toen ik aan de wieg van mijn carrière stond, ik was nog maar een kind van 17, heb ik lang nagedacht over welke richting ik als verpleegkundige op zou gaan. Ik ging starten met een BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg) en moest kiezen tussen een contract bij een ziekenhuis of een grote instelling binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Omdat ik destijds nog de ambitie had om ambulanceverpleegkundige te worden, koos ik logischerwijs voor het ziekenhuis. Daarnaast had ik een soort abstract beeld van de GGZ, waar ik alleen maar bang van werd.

Acht tips voor meer zelfvertrouwen als verpleegkundige

Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen, iedereen zal het gevoel wel herkennen. Vooral als stagiaire of pas afgestudeerd verpleegkundige. In het begin is dat natuurlijk logisch, je hebt nog weinig werkervaring en minder kennis dan een verpleegkundige die al wat jaartjes meegaat. Op den duur zou je zelfvertrouwen daarom met je mee moeten groeien. Maar wat als dit niet zo is?

Als leerling-verpleegkundige is de crisisafdeling heel erg wennen

Dat er een hoge werkdruk is binnen de zorg, hoef ik niemand meer wijs te maken denk ik. Op de crisisafdeling is dat niet anders. De assistentiebellen vliegen je om de oren en collega’s rennen chaotisch van de ene naar de andere kamer. Ik ben hier net begonnen als leerling-verpleegkundige en vraag me soms toch af: vergeten ze mij en mijn leerproces niet?

Die ene patiënt die je niet vergeet: een ode aan Anna

Ik denk dat iedere verpleegkundige of verzorgende dit wel herkent: die ene patiënt. Een persoon die je bijblijft, je je nog goed herinnert. Op jouw eigen pad gekomen en weer weggegaan, maar in je gedachten nog altijd aanwezig.

Het is al jaren geleden. Ik werk een kleine twee jaar als wijkverpleegkundige en net voor kerst krijg ik de aanmelding van het transferbureau uit het ziekenhuis. Het is zover: Anna komt naar huis. En deze keer komt ze om er te overlijden.

‘Heb ik een inschattingsfout gemaakt?’

Sommige situaties blijven je wat langer bij dan normaal. Je blikt terug op je eigen handelen en twijfelt misschien of je het juiste hebt gedaan. Sinds kort werk ik weer in de flexpoule, waardoor ik niet altijd meer alle kennis paraat heb. Laatst had ik zo’n situatie waarbij ik achterbleef met twijfels.

Invallen op de gesloten unit is onwijs leerzaam

Tijdens de twee nachten die ik inval op de gesloten unit met manische mensen, groeit mijn respect voor de collega’s die daar werken. Tegelijkertijd krijg ik ook een inkijkje in het drukke hoofd van een manisch persoon.

Het is een bijzondere nacht waarin ik een aantal nieuwe dingen leer:

Samenwerken doe je ook met jonge zorgverleners

De afgelopen maanden heb ik als flexwerker op veel afdelingen verschuivingen gezien. Het team raakt daardoor uit balans en waardevolle kennis gaat verloren. Aan de andere kant neemt de werkdruk juist toe. Toch moeten we niet vergeten om tijd te maken voor de jonge collega’s in ons team.

De corona-eenzaamheid bij ouderen deed ons zorghart pijn

Hoe hard het ook nodig was, de intelligente lockdown had een enorme impact op ouderen in verpleeghuizen. Van de ene op de andere dag mochten zij geen bezoek meer ontvangen, werd de bewegingsruimte kleiner en sloeg de eenzaamheid toe.

Omgaan met psychiatrische patiënten

Aafke werkt als verpleegkundige in de psychiatrie. Ze merkt dat er bij veel mensen - ook collega-verpleegkundigen buiten de psychiatrie- nog weerstand of angst is voor mensen met een psychiatrische stoornis. Daar wil ze graag verandering in brengen.

Mensen met een psychiatrische aandoening kom je overal tegen, niet alleen in de geestelijke gezondheidszorg. Steeds vaker krijg je ook in de thuiszorg of het ziekenhuis te maken met patiënten met psychische problemen.

Pagina's

Abonneren op RSS - Algemeen