Zes tips om je drukke leven vol te houden

Werken, studeren, gezin, verjaardagen van familie en feestjes met vrienden. Om over slapen en dingen voor jezelf doen nog maar te zwijgen. Sinds ik afgelopen september begonnen ben aan een nieuwe studie is timemanagement een hot item in mijn leven.

Want hoe combineer je alles met elkaar, als je alles leuk vindt om te doen en er een hekel aan hebt om dingen te laten schieten? Hoe zorg je ervoor dat je alle ballen netjes in de lucht houdt, in plaats van dat ze een voor een allemaal op de grond belanden? Hieronder staan zes tips die mij geholpen hebben en die wellicht wat voor jou kunnen betekenen.

1. Keuzes, keuzes, keuzes…

Keuzes zijn er om gemaakt te worden. Schuif ze daarom niet alsmaar vooruit, maar hak knopen door. Het uit blijven stellen van keuzes maken brengt stress en onzekerheid met zich mee. Aangezien je al zo druk bent met van alles en nog wat, heb je al helemaal geen tijd voor extra stress! Uiteindelijk geeft het rust als je beslissingen gemaakt hebt en hierachter kunt staan. Zo weet je waar je aan toe bent.

2. Wees doelgericht

Het is niet mogelijk om de juiste punten te scoren als je niet eens weet wat je doel is. Bedenk dus wat je doelen zijn, wat je wil bereiken en wat daarvoor nodig is. Als je, net als ik, alles leuk vindt om te doen en overal enthousiast van wordt, is het heel makkelijk om je doel uit het oog te verliezen en te veel hooi op je vork te nemen. Wees daar alert op en ren je doel (en jezelf) niet voorbij.

3. Priority is key

Als je je doelen helder voor ogen hebt moet je een gameplan opstellen. Priority is hierbij key. Breng in kaart wat er op het moment allemaal speelt, wat je moet doen of regelen en beoordeel dan wat op dat moment het belangrijkste voor je is. Wat moet nu en wat kan best wel even wachten? Een moeilijke, maar zeer belangrijke vraag!

4. Focus!

Tja, dat prioriteitenlijstje zal vast goed gevuld zijn met items waar je allemaal aandacht aan wil besteden. Maar hoe graag je ook wil, je kan niet alles doen. Als je aan de hand van je prioriteitenlijstje besloten hebt wat voor jou belangrijk is dan moet je je daar ook op blijven focussen.

Houd hierbij je doel voor ogen! Dit betekent wellicht dat je items die wat lager op de lijst staan, even wat minder aandacht en tijd kan geven. Er zitten nu eenmaal maar 24 uren in een dag en 7 dagen in een week. Soms is het helaas niet anders en moet je dus dingen laten schieten.

5. Blijf ook leuke dingen doen

Om alle ballen hoog te kunnen houden, is het belangrijk dat je af en toe ook tijd voor jezelf vrij maakt en iets leuks doet. Bedenk waar jij rustig van wordt, wat je helpt met ontspannen.

Haal je energie uit je vaste sportavond? Probeer dat dan ook te blijven doen! Had je al heel lang een leuk evenement in je agenda staan? Zeker niet afzeggen! Door leuke dingen te blijven doen, kom je weer op adem. Door de verplichte dingen met de spontane, leuke dingen te combineren houd je die volle agenda veel beter vol dan wanneer het alleen om werk zou gaan.

6. Wees een beetje lief voor jezelf

Niemand is perfect dus wees ook niet te streng voor jezelf. Fouten maken mag, dat hoort er eigenlijk ook een beetje bij. Uiteindelijk word je daar ook weer wat wijzer van. Vergeet bovendien niet: zelfs profvoetballers schieten weleens mis!

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!