Zelfvertrouwen begint bij vriendelijker zijn voor jezelf

Waarschijnlijk geloof je de ene dag meer in jezelf dan de andere dag, maar je werk wordt een stuk leuker (en beter!) als je weet waar jouw krachten liggen. Het hebben van zelfvertrouwen is dus erg belangrijk, niet in de laatste plaats voor jezelf. Vandaag is het de Dag van het Zelfvertrouwen en vertellen NurseStation coaches Marja Pronk en Annemarie Groenendaal uit hoe je dat zelfvertrouwen in jezelf meer naar boven kan halen.

Grote kans dat je het zal herkennen. Je zit in een vergadering met allemaal onbekende collega's, of je gaat voor het eerst iets nieuws doen.. Er bekruipt je een ongemakkelijk gevoel; je hartslag gaat omhoog, je krijgt een brok in je keel. Je hebt het gevoel dat alle ogen op jou gericht zijn en bent bang dat je geen woord kunt uitbrengen. Wat zullen anderen van mij denken? Wat als ik het niet kan? Straks ziet niemand mij staan! Of zeg ik iets doms! Op het moment dat dergelijke gevoelens, vragen of gedachten door je hoofd spelen, ben je vermoedelijk wat minder zelfverzekerd. Zelfvertrouwen is een eigenschap waarover de één van nature meer beschikt dan de ander.

Een positief zelfbeeld

Zelfvertrouwen zit van binnen, maar het is een belangrijke graadmeter voor hoe jij je naar buiten presenteert. Zelfvertrouwen heeft te maken met jouw zelfbeeld, jouw gevoel van eigenwaarde. Hoe kijk jij naar jezelf? Heb jij vertrouwen in jouw eigen kennis en kwaliteiten? Dat is heel fijn, want dan zul jij jezelf en jouw verhaal doorgaans vlot en zonder schroom binnen (nieuwe) groepen presenteren.

Vaak weet je ook hoe je om moet gaan met feedback op jouw functioneren of optreden. Je neemt kritiek serieus, maar laat je er niet door uit het veld slaan. Twijfel jij echter aan je eigen kwaliteiten? Vind jij jezelf bijvoorbeeld nooit goed (genoeg)? Denk je vaak dat de ander het wel beter zal weten? Dan is het goed om eens aan de slag te gaan met je zelfvertrouwen. Het hebben een positief zelfbeeld, en daarmee gepaard gaand zelfvertrouwen, is namelijk van groot belang voor jouw functioneren en verdere ontwikkeling.

Wees wat vriendelijker voor jezelf

Ben je onzeker en heb je regelmatig negatieve gedachten over jezelf? Dan is het goed te leren wat vriendelijker te zijn voor jezelf. Om jezelf te kunnen waarderen, is het belangrijk als je je eigen kwaliteiten ziet. Soms valt dat niet mee, want het is immers heel gewoon dat jij goed voor je omgeving zorgt, toch? Het is toch logisch dat je de verantwoordelijkheid voor de patiënten of je kinderen dag in, dag uit op je neemt? Het is toch vanzelfsprekend dat je er altijd bent als je collega een luisterend oor nodig heeft?

Nee, dat is niet ‘gewoon’! Dit is gedrag dat jou uniek maakt en jouw talenten zichtbaar maakt. Dit is waar anderen jou om waarderen. Bagatelliseer je kwaliteiten dus niet, maar vergroot die kwaliteiten eens uit! Luister ook eens goed naar waar anderen jou om waarderen. Wanneer een ander jou een compliment geeft, luister er dan goed naar bedank de ander voor het compliment!

Als je een aantal dagen heel bewust en actief jouw kwaliteiten onder de loep neemt, valt je misschien op hoe vaak jij jouw kwaliteiten inzet en welke waarde je hebt. Zie je hoe zorgzaam je bent? Merk je op hoe goed jij je werk georganiseerd hebt? Of realiseer je je hoe fijn het is om jou als collega te hebben?

Dit is dan ook een mooi moment om jezelf eens een klopje op de schouder te geven, precies voor die kwaliteit, die nu zo duidelijk boven komt drijven. Hier ben jij echt goed in! Dus geef jezelf eens heel bewust een compliment voor dat wat jij goed kunt! En neem even echt de tijd om er bij stil te staan.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!