Van kantoorbaan naar zorgcoördinator

Zij-instromers zijn onmisbaar om op termijn de zorg overeind te houden, daar is zo’n beetje iedereen het wel over eens. Gelukkig zijn er steeds meer van. Hoe vergaat het de zij-instromers na enige tijd? Hoe denken ze achteraf over de gemaakte keuzes? 

Allard Lourens is een van deze zij-instromers. HIj werkte jarenlang op een kantoor, maar verruilde dat uiteindelijk voor een baan in de zorg. Inmiddels werkt hij als zorgcoördinator bij DNZ.

Kantoorbaan maakte doodongelukkig

“Als kind zei ik altijd dat ik piloot wilde worden. Ik deed eerst de opleiding tot vliegtuigtechnicus gedaan, daarna heb ik nog een opleiding International Business Studies gevolgd. Nadat ik gestopt was ben ik op kantoor gaan werken. Ik zat er niet op m’n plek: werken van maandag tot vrijdag, ik werd er doodongelukkig van. Via via ben ik toen in de zorg terechtgekomen. Dat vond ik gelijk leuk en gezellig, ik had helemaal niet het gevoel dat ik naar het werk ging!”

“Een dag in de week volgde ik een SPH-deeltijd opleiding. Na een aantal jaar in de zorg, ben ik voor mezelf begonnen. Ik wilde meer diversiteit beleven en was benieuwd wat de zorg nog meer te bieden had. Ik werkte direct voor organisaties maar ook als zzp’er via DNZ. Een bewuste keuze waarbij er heel veel te kiezen valt. Ik werkte eerst in de jeugdzorg, toen ambulant. Ik merkte vooral dat ik het heel leuk vond om projectmatig te werken, een bepaalde tijd op een locatie met een specifiek doel.” 

Crisismanagement

“Bij DNZ ligt er altijd een echte zorgvraag waar je mee aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan crisismanagement: het draait niet lekker op de groep. Wat is er voor nodig om die groep weer gezond te maken en de cliënten weer de juiste zorg aan te kunnen bieden? Dit soort situaties liggen me goed. Inmiddels heb ik een coördinerende functie, waarbij ik ook bedrijfsmatig-commercieel kan denken. Ik coach het team om te gaan met de complexe doelgroep, maar ik kijk ook mee op de programma’s. Roosterproblemen, budgettering, veiligheid, team op formatie. Ik ben overstijgend bezig op de groep en blijf dicht bij de werkvloer, maar ben tegelijkertijd ook het eerste aanspreekpunt voor het management. Ik denk dat mijn kracht ook juist bij die combinatie ligt.”

Samen aan de slag

“Ik vind het heel leuk om mijn commerciële achtergrond te kunnen combineren met de zorg. Het is misschien een beetje ‘vloeken’, ik bedoel er bijvoorbeeld mee dat je op een gezondere manier moet kijken naar het roostersysteem, dat mensen weer plezier op hun werk hebben, wat is daar voor nodig?

Allard vervolgt: “Nu gaan we met een lege groep aan de slag. We pakken het grondig aan. Wat is er nodig om hier een goede groep van te maken? Samen met het cliëntenbureau van de organisatie doen we de screening van de cliënten: welke passen goed samen in deze nieuwe groep? Wat willen we anders doen in bijvoorbeeld de begeleiding van cliënten, zodat iedereen hier fijn woont en werkt.”

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ? 

DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!