Valentijnsdag, liefde maakt gezond ... maar ook dik ..

De dag is aangebroken, Valentijnsdag. Vandaag, veertien februari, wordt al sinds de Middeleeuwen gezien als de dag waarop je een geliefde een beetje extra aandacht geeft. Waar de een tegenwoordig Valentijnsdag beschouwt als een commerciële bende en klef gedoe, pakken anderen groots uit. Desalniettemin valt te concluderen dat Valentijnsdag draait om 1 ding: liefde.  

Menig man zal het eens zijn met de volgende stelling: liefde is naast fijn, ook vaak moeilijk, zorgelijk en zeer pijnlijk. Echter is uit onderzoek van de Amerikaanse medicijn professor, Tobias Esch, gebleken dat liefde veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.  In een relatie ben je (als het goed zit) betrokken met je partner. Je voelt met elkaar mee. Deze empathie en liefde zorgen ervoor dat je je op een positieve manier met de ander verbind. Wat een ander doormaakt, voel jij ook. Het begrip en erkenning dat je hierdoor ervaart, vervult een van de belangrijkste behoeftes die de mens heeft.

Biologische liefde

Liefde hangt nauw samen met het concept van plezier en 'positieve psychologie', dat wil zeggen; vrolijke mentale toestanden, en is daarom niet alleen een kenmerk geworden van grondig psychologisch, maar ook van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Liefde, vooral in het begin (d.w.z. verliefd worden), kan soms stressvol zijn. Het beschikt daarentegen nog steeds over een sterk en algemeen stressreducerend vermogen. Door individuen te helpen omgaan met stressvolle situaties en in eerste instantie te overleven, vertegenwoordigt liefde echt een wezenlijk 'onderdeel' van een gezond en bevredigend leven. Reproductie en seks zijn slechts een aspect van liefde. Gemeenschap, sociale steun, gezondheid en overleving, duiden duidelijk op verdere heilzame eigenschappen van het concept van biologische liefde.

Sociale steun in liefde heeft ook gezondheidsbijdragen. De afwezigheid van positieve sociale interacties of sociale bindingen worden namelijk geassocieerd met zowel lichamelijke als psychische aandoeningen. Het begrijpen van de aard van fysiologische processen die sociale hechting reguleren, zou ook van waarde kunnen zijn voor de behandeling of preventie van stoornissen, zoals depressiviteit of autisme, wat een disfunctionele sociale hechting kan inhouden. Zo is oxytocine bijvoorbeeld onderdeel van een endogeen homeostatisch systeem, daarmee bedoel ik, opnieuw in balans brengen. Dit systeem heeft de capaciteit om sociale hechting en ander positief sociaal gedrag te vergroten, wat bijkomende indirecte voordelen van socialiteit oplevert.

Dik verliefd?

Nu ik de gezondheidsvoordelen van liefde heb uitgelicht, is het ook tijd om een minder fijn aspect te bespreken. Wellicht eentje om rekening mee te houden als je vanavond samen een doos bonbons openmaakt: van een goede relatie word je dikker. Dit blijkt uit onderzoek van de American Psychological Association (APA). APA is de toonaangevende wetenschappelijke en professionele organisatie die de psychologie in de Verenigde Staten vertegenwoordigt. In het onderzoek werden vier jaar lang 169 pasgetrouwde stellen gevolgd. Ze werden gemonitord op veranderingen in lengte, tevredenheid over de relatie en over hun stresscapaciteit omtrent hun huwelijk.

APA onderzocht twee theorieën. ‘In een gelukkige relatie zal je niet aankomen omdat eetbuien door stress en verdriet worden voorkomen’ en: ‘in een goede relatie kom je juist wel aan. Je hoeft namelijk op niemand meer indruk te maken.’

Na vier jaar onderzoek, concludeerde de onderzoekers dat de tweede theorie juist is. Hoe gelukkiger je samen bent, hoe groter de kans is dat je dikker wordt. Denk aan samen uiteten, een avondsnackje op de bank, en wellicht toch die hele doos gekregen bonbons … 

Al met al totaal geen reden om de liefde vandaag (of een andere dag als je het wel commerciële onzin vindt) niet te vieren. 

 

 

Fotograaf: Simon Hattinga Verschure

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!