NurseStation Nieuwsbrief: december

In de nieuwsbrief word je maandelijks op de hoogte gehouden van de belangrijkste verhalen, evenementen en nieuwtjes. Meld je rechts op deze pagina aan om de nieuwsbrief elke maand in je mailbox te ontvangen.

 

67-jarige zij-instromer: “Mijn leeftijd werd gezien als pluspunt”

Te oud om de overstap naar de zorg te maken? Voor Johan IJsendorn niet. Hij liet zich op 57-jarige leeftijd omscholen tot IG-verzorgende. Het vinden van een leer-werkplek was lastig, waarna het na een halfjaar lange zoektocht toch slaagde. Ondanks én dankzij zijn oudere leeftijd. De jongste was hij niet meer toen hij de zorg instroomde. De inmiddels 67-jarige Johan IJsendorn werd in crisistijden op 57-jarige leeftijd ontslagen bij een uitgeverij waarvoor hij als Desktop Publisher werkte.

Voor hem kwam zijn ontslag – ­­als hij erop terugkijkt – als een verlossing. Lang over zijn toekomstplannen hoefde hij niet na te denken, het was bijna vanzelfsprekend dat hij de zorg in zou gaan. IJsendorn voelde zich als een vis in het water toen hij in de thuiszorg in zijn stad Deventer kwam te werken. Lees verder...


Hoe blijf je de hoge werkdruk in de psychiatrie de baas?

In de psychiatrie worden steeds meer patiënten opgenomen met een complexe problematiek. Het lijkt wel of de zorg steeds zwaarder wordt. Als verpleegkundige en behandelaar op de afdeling wordt er veel van je gevraagd. Op de gesloten afdeling zijn er vaak incidenten waarbij agressie een grote rol speelt. Dit vergt veel van het incasseringsvermogen en personeel heeft vaak het gevoel dat het bij het werk hoort. Er worden agressietrainingen gegeven en evaluatiebesprekingen gehouden.

Het is daarom met name in de psychiatrie belangrijk om fit te blijven. De kans op een burn out is groot en het ligt zo op de loer. De eerste tekenen zijn concentratieproblemen, vermoeidheid, onrustig slapen met veelvuldig wakker worden, piekeren.  Je wordt emotioneel, kan steeds minder hebben. Lees verder...

 

Het voelt niet als werken

Jerry en Simone Hacketh zijn in april 2018 met hun zorgdroom van start gegaan. Nu telt Herbergier Hazerswoude-Rijndijk zeventien bewoners en een gepassioneerd team van ruim twintig medewerkers. “Je ziet bewoners opbloeien.” Het stel woont met hun twee dochters en twee zonen naast de Herbergier. “Wij waren benieuwd hoe dat zou gaan.” In het begin vinden de kinderen het soms lastig. “Maar ze hebben allemaal hun draai gevonden”, zeggen Jerry en Simone.

Nu komen de kinderen regelmatig in de Herbergier om mee te doen met spelletjes of te kroelen met de pasgeboren kuikens. Zoon Benjamin (9) neemt regelmatig schoolvriendjes mee naar de Herbergier. “Dan spelen ze verstoppertje of zitten ze met de iPad tussen de bewoners. Mooi om die verbinding tussen jong en oud te zien. Lees verder...

 

Hoe ga je om met agressieve patiënten?

Ik zal er niet over liegen. Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel conflicten. Zowel thuis als op het werk. Maar wanneer je intensief met mensen werkt, zoals wij verpleegkundigen, is hier natuurlijk haast niet aan te ontkomen. Persoonlijk vind ik het meest lastige aan omgaan met agressie nog wel het reguleren van mijn eigen gevoel.

Een conflict roept bij mij doorgaans, en ongetwijfeld ook bij jou, gevoelens van angst en onrecht op. Het makkelijkste is dan ook: het gedrag negeren, verstijven, weglopen of in discussie gaan. Je raadt het al: laat dit nou net niet de manier zijn om hier mee om te gaan. Wat tolereer je wel en wat niet? Hoewel het krijgen van een trap vrij duidelijk onder agressie valt, is het niet altijd even makkelijk om te bepalen of iets grensoverschrijdend is of niet. Lees verder...

 

Begin 2020 goed met de nieuwe NurseStation Verpleegkunde Agenda

Dé agenda voor jou als zorgverlener: De NurseStation Verpleegkunde Agenda 2020. Bestel 'm hier voor maar €9,95. Deze agenda bevat voldoende ruimtes voor al je afspraken en notities, maar heeft ook leuke tips en weetjes.

Wist je bijvoorbeeld dat ... een menselijk lichaam genoeg zwavel bevat om de vlooien op een hond te doden, genoeg kalium heeft om een pistool af te laten gaan en genoeg vet voor zeven stukken zeep? Bovendien bevat de agenda een handige ORT-tabel, ruilschema, tips tegen werkstress en agressie op de werkvloer en leuke puzzels.

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!