Justitieel verpleegkundige: "Ik werk het liefst in de gevangenis"

Lees ook het eerste deel: "Het is ontzettend afwisselend werk"

Shandra Siewram is als zzp’er onder andere justitieel verpleegkundige. Na het werken op de PAAZ en verschillende zzp-opdrachten, belandde ze via DNZ in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Zaanstad. Ze vertelt over haar ervaringen.

De meest gestelde vraag is natuurlijk of het werken in de gevangenis eigenlijk wel veilig is. “Super veilig”, verzekert Siewram. “Echt, nog meer dan in de GGZ. Daar heb je vijftig man en een alarm. Hier werk je met twee teams. Bij een geluid reageert iedereen. Ik werk het liefst in de gevangenis.”

Keezen is populair

Toch gebeurt er natuurlijk wel eens wat. “Gevechten maak je wel eens mee, maar dat gebeurt natuurlijk echt niet altijd. We hebben regelmatig de tijd om een spelletje te spelen. Bijvoorbeeld Keezen, een heel bekend spel dat een combinatie is van een bordspel en klaverjassen. De patiënt wil dan per se met jou spelen, want jij bent goed! Dat is natuurlijk erg leuk. En je hebt er tijd voor, want je mobiele telefoon mag niet mee de gevangenis in.”

“Meestal gaat de deur dicht, gaan ze door naar de kliniek en is daar de zorg geregeld. Maar de mensen die van straat komen, willen eigenlijk geen zorg meer. Ze komen vaak terug met een nieuw delict.” En mantelzorg? Dat bestaat niet in de gevangenis. “Wij hebben casemanagers”, legt Siewram uit. “Zij hebben de contacten met de familie.”

Geen werk voor beginners 

“Waar ik wel echt van kan balen? Nee moeten verkopen door personeelsgebrek. Er wordt veel gewerkt met noodroosters, waardoor de jongens soms eerder ‘achter de deur moeten’, terwijl ze nog een avondrecreatie tegoed hebben.” Het is niet echt werk voor beginners, vertelt ze. “De nodige ervaring wordt wel gevraagd, je moet wel echt klaargestoomd zijn. De doelgroep kan namelijk best pittig zijn. Als twintiger met een aantal jaar werkervaring, kan het zeker leuk zijn om te solliciteren. Je ziet en leert veel hier. Maar doe het niet te vroeg, want dan red je het misschien nog niet.”

Haar eigen kinderen treden nu misschien in haar voetsporen. Siewram: “Mijn dochter gaat de hbo-opleiding SPH doen en mijn zoon doet de opleiding Management op het hbo. Maar misschien gaat hij nog een opleiding groepsleiding doen. Je kan erover praten, maar je kan ook laten zien dat je het goed voor elkaar hebt; dat is een stimulans voor kinderen. Mijn dochter wil ook al ZZP’er worden.”

Als ZZP’er moet je op jezelf blijven letten

De rol van ZZP’ers is belangrijk, vindt Siewram. Maar je moet wel goed op jezelf letten, zeker ook nu ZZP’ers zich meer moeten verzekeren. “Er komen steeds meer ZZP’ers bij. Het voordeel is dat ze er staan, ze zitten niet snel thuis. Zonder de ZZP’ers zou het ziekteverzuim in de zorg nog hoger zijn.”

“Mijn advies is wel om op tijd te beginnen met het maken van een potje voor later. Ik heb nog een klein pensioentje uit de jaren die ik in vast dienst heb gewerkt. Als ik fit ben dan blijf ik toch ook na mn 62e lekker doorwerken. Ik sport: drie keer per week fitness met m’n personal trainer, wandel heel graag en maak kilometers in de gevangenis. Gezond eten en gezond leven doet wonderen! Goed voor jezelf zorgen, als jij niet sterk bent hoe kun je dan hulp verlenen?”

Doelen voor de toekomst

Zelf werkt ze al tien jaar als ZZP’er, maar doelen blijven er altijd. “Ik zou graag een 24-uurs psychiatrische zorg opzetten, met name voor patiënten die tussen de wal en het schip vallen, een basis creëren. Wel krap met financiering en met de PGB’s. Misschien met DNZ, bij hen werk ik nu al drie jaar met plezier. Ik sta open voor samenwerking, superleuk!”

En ook breder binnen de zorg weet Shandra wel wat ze anders zou doen. “Ik zou een zo groot mogelijk potje willen om mensen te laten zien hoe mooi het vak is. Nu wordt overal de kraan dichtgedraaid, groepen gaan dicht in de jeugdzorg. Er zit echt wel reserve in de arbeidsmarkt van mensen die het vak in willen. Laat ze een dagje meelopen en kijken hoe de zorg werkt. Daar zou ik geld inpompen: maak het leuker in de zorg!”

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ? 

DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp'er of in vast dienstverband.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!