Justitieel verpleegkundige: "Het is ontzettend afwisselend werk"

“Als je goed kan Keezen, ben je gezien in de gevangenis.” Justitieel verpleegkundige Shandra Siewram kan er hard om lachen. Keezen is een typisch spel dat veel in de gevangenis wordt gespeeld. In het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Zaanstad is Shandra als psychiatrisch verpleegkundige en als groepsleider actief: “Ontzettend afwisselend werk.”

Shandra Siewram (48) opgegroeid in Ede, wilde altijd al bij de politie, maar was helaas te klein van stuk. “De zorg trok mij ook dus dan maar via de weg van helpende en verzorgende. Vanuit mijn stageplek, waar ik begonnen ben als ziekenverzorgende, heb ik jaren gewerkt in verzorgingshuis met doven en slechthorenden.”

“Nadat ik kinderen kreeg, vroeg ik me af of dit alles was dat ik wilde. Dat was niet zo. Ik wilde meer, mezelf ontwikkelen. De opleiding verpleegkundige niveau 4 richting psychiatrie trok mij aan. Ik ben een prater, maar kan ook goed luisteren. Ik wilde echt contact maken, met mensen kunnen praten, kunnen helpen.” 

Van PAAZ naar ZZP

“Later ben ik op de PAAZ gaan werken: de combinatie van somatiek met psychiatrie. Iemand kan ziek zijn, maar wat is de oorzaak daarvan? Dat vond ik helemaal geweldig interessant! Tien jaar heb ik gewerkt in Tiel bij Pro Persona, waar ik mijzelf heb ontwikkeld tot verpleegkundige psychiatrie, ook ambulant werkzaam.”

“Een goede vriend gaf me een compliment en moedigde me aan om als ondernemer voor mijzelf te beginnen. In eerste instantie zei ik daar nee op. Ik was toen net gescheiden. Een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen, dat zou ik nooit redden!”

“Toch nam ik de eerste stap en begon voor 50% van mijn tijd als ZZP’er. Ik heb het eerste jaar gebruikt om me goed voor te bereiden. Van inschrijven via sites tot een kaartje laten maken: ik was binnen een jaar helemaal geswitcht naar ZZP’er. Zo ben ik nu al meer dan tien jaar fulltime als zelfstandige aan de slag.”

Opdrachten vinden als ZZP’er

“Ik werk lekker als ZZP’er en ga niet meer terug. Het grote voordeel is dat je kan werken wanneer je wil, de luxe is dat je alle vakanties vrij kan plannen. Het nadeel is wel dat je geen inkomen hebt als je ziek bent, je altijd moet zorgen voor opdrachten en je eigen pensioen moet regelen”

“Ik heb met veel bureaus gewerkt, maar intussen heb ik er ook een flink aantal weer afgestoten. Ik werk nu alleen nog maar met grote bureaus die leuke opdrachten hebben, waaronder voornamelijk DNZ.”

“Op dit moment werk ik bij Justitie in Zaanstad, mijn grootste opdrachtgever. Dat begon ooit als een klein contract, inmiddels zit ik hier al voor het derde jaar. Daarnaast werk ik binnen de jeugdzorg. Als groepsleider werk ik met de zwaarste groep bij de Hoenderloo groep, waar 200 jongeren helaas uitgeplaatst moesten worden. 

Tussendoor heb ik ook nog de moeder/kind-begeleiding gedaan. Heel intensief, maar  heel erg leuk. Ook heb ik thuisbegeleiding gegeven aan jongeren uit een instelling, die na hun achttiende verjaardag op straat kwamen te staan.”

Justitieel verpleegkundige 

Maar het merendeel van de tijd werkt Siewram als justitieel verpleegkundige. En dat valt niet mee, vertelt ze: “Patiënten zitten daar met een psychiatrische problematiek, hebben een delict gepleegd. Wel hebben ze zorg nodig, de verpleegkundige taken bestaan uit deurrondes doen, met medicatie actief zijn, bloeddruk meten, contact met de arts. Daarnaast werk je met Medische Dienst, die veel taken overneemt.”

“Op dit moment draai ik alle diensten in het Pententiair Psychiatrich Centrum. Een achtergrond vanuit de psychiatrie is van belang, maar ik ben gewoon op de groep en dat is super afwisselend. De dagelijkse structuur bestaat uit luchten, arbeid en spel spelen. Daarnaast hebben we serieuze gesprekken, want ze hebben vanuit een psychose een delict gepleegd of hebben een strafblad.”

“Ze willen hun verhaal kwijt, bijvoorbeeld als ze terugkomen vanuit de rechtbank en ‘slecht nieuws’ gekregen hebben. Je moet best wel sterk in je schoenen staan. Kortom, ontzettend leuk werk, de dagelijkse reistijd van twee uur waard. Ik werk er graag en zeker ook via DNZ. Ze doen het goed. Reageren snel en goed als er iets speelt.”

Lees ook het tweede deel: "Ik werk het liefst in de gevangenis"

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ? 

DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp'er of in vast dienstverband.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!