Hoe je het werk nog leuker kan maken voor elkaar

Ik houd enorm van werken en vind mijn werk ook heel erg leuk, maar waarom is werk voor de ene leuk en de ander niet? En wat vooral belangrijk is: hoe maak je het voor jezelf en voor je collega’s wat leuker?

Vandaag is het de Dag van het Werkplezier in de Zorg; een dag waar je een positief lichtje schijnt op de werkstress. Dat is natuurlijk mooi. Maar een verschil maken gaat vaak gepaard met kleine stapjes.

De zorg staat al lange tijd onder druk, we weten er alles van. Maar er zijn kleine dingen die je kunt doen om je werkdag wat leuker te laten verlopen. Het is natuurlijk ook je boerenverstand gebruiken, maar soms kan je die kleine dingetjes even vergeten in de hectiek van de dag. Ik probeer het werk vanuit mezelf altijd leuk te maken en deel mijn tips graag met je.

Een goed begin is het halve werk

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé, zodat je energie krijgt als je vrij bent en genoeg overhoudt om energie te geven op je werk. Begin je dienst daarnaast ruim op tijd. Start rustig op met koffie/thee en vraag aan je collega's (oprecht) hoe hun dienst is verlopen of dat je ergens bij kan helpen vandaag.

Zorg dat je eigen werk ‘lekker bij’ is. Dat geeft een opgeruimd gevoel en iedereen weet waar hij/zij aan toe is. En ze werkafspraken lekker in je werkagenda. Zo hoef je niet altijd te denken aan evaluaties of besprekingen die eraan komen, maar krijg je een seintje zodra je iets moet doen.

Maak het leuk voor elkaar

Geef elkaar een compliment. Liever te veel dan te weinig! Dat kan al heel simpel zijn: “Wat fijn dat we met elkaar mogen werken vandaag, we gaan er wat van maken!” En als je ziet dat je collega het druk heeft, vraag even of je iets voor hem of haar kan doen. Voor jou een kleine moeite, maar voor hem/haar misschien een groot verschil.

Neem verder af en toe wat lekkers mee voor bij de koffie, gewoon zomaar. Als je de app "too good to go" download, koop je voor een paar euro een pakket met bijna over de tijd etenswaren. Daar zit ook vaak koek bij. Lekker goedkoop voor jezelf en leuk om de koeken/gebak uit te delen! En tot slot: een leuke verjaardagskaart voor een collega kan ook wonderen doen. Simpel, maar effectief.

Een positieve instelling

Mopper niet. Ook al is het druk, staat het beleid je niet aan, of heb je een hekel aan iets. Onderneem actie of houd je mond erover. Je hoeft niet altijd alles te zeggen (ook niet altijd te zwijgen), maar mopper niet om het mopperen. Het geeft jezelf een prettiger gevoel en je steekt anderen ook niet aan. Zo zal je zien dat de sfeer een stuk leuker wordt.

Blijf verder bij jezelf. Ga niet mee in roddel en achterklap. Als je iets vindt, geef dan netjes feedback zoals het hoort conform de Sandwich methode. Daarna is de kous af. Iedereen doet zijn of haar best en als je dat in blijft zien, kom je echt heel ver!

Ik wens iedereen heel veel werkplezier toe. Weet dat je de omstandigheden niet altijd kunt veranderen, maar wel hoe je ermee omgaat. Zet hem op!

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!