Het voelt niet als werken

Jerry en Simone Hacketh zijn in april 2018 met hun zorgdroom van start gegaan. Nu telt Herbergier Hazerswoude-Rijndijk zeventien bewoners en een gepassioneerd team van ruim twintig medewerkers. “Je ziet bewoners opbloeien.”

Het stel woont met hun twee dochters en twee zonen naast de Herbergier. “Wij waren benieuwd hoe dat zou gaan.” In het begin vinden de kinderen het soms lastig. “Maar ze hebben allemaal hun draai gevonden”, zeggen Jerry en Simone. Nu komen de kinderen regelmatig in de Herbergier om mee te doen met spelletjes of te kroelen met de pasgeboren kuikens. Zoon Benjamin (9) neemt regelmatig schoolvriendjes mee naar de Herbergier. “Dan spelen ze verstoppertje of zitten ze met de iPad tussen de bewoners. Mooi om die verbinding tussen jong en oud te zien.”

Levendige aanwinst 

De Herbergier staat in hartje Hazerswoude. De vrolijke bloementuin grenst aan een wandel- en fietspad, wat tot veel interactie met het dorp leidt. “Laatst kwam de fanfare tijdens de avondvierdaagse langs. Toen stonden alle bewoners in de tuin mee te klappen.” Ook een avondje barbecueën en een pannenkoekenavond in de tuin hebben tot veel leuke reacties geleid. “Voorbijgangers vonden het een leuk Spaans tafereel.” 

Maar ook de bewoners zelf zijn bekend in het dorp. Zo hebben twee bewoonsters laatst de stoute schoenen aangetrokken door op eigen houtje boodschappen te doen op rekening van de Herbergier. De buit: heerlijke magnum-ijsjes en aardbeien. “Wij hebben toen zo gelachen.” De buurt is blij met de komst van de kleinschalige woonvorm. “De huisarts en anderen vertellen dat de Herbergier een levendige aanwinst is.”

Tijd en aandacht

In de eerste maanden van de Herbergier was het een drukte van jewelste. Binnen drie weken tijd hebben zeventien bewoners zich gesetteld. Het team is ook tegelijk aan de slag gegaan. Voor de medewerkers uit de zorg was het werken in een Herbergier een   omschakeling. “Zij moesten leren zich niet schuldig te voelen om tijd te nemen voor persoonlijk contact met bewoners. Nu zie je ze genieten.” Jerry en Simone staan voor gelijkwaardigheid in de Herbergier. “Iedereen is even belangrijk.”

“Deze levenswijze geeft voldoening”

De bewoners en familieleden zijn tevreden met hun intrek in de Herbergier. “Families zijn verrast dat zij meer rust ervaren nu hun geliefde in een veilige en sociale omgeving woont.” De bewoners zelf hebben het ook naar hun zin. “Je ziet ze opbloeien.” Jerry en Simone halen een mevrouw aan die thuis vroeger veel in bed lag, maar nu wandelt, contact met andere bewoners heeft en weer achter de naaimachine zit. “Ze geniet steeds meer.” De groep onderling is hecht en tussen bewoners ontstaan vriendschappen.

Actieve Herbergier

Na het ontbijt en de koffie doen de bewoners boodschappen, worden er spelletjes gespeeld en de krant voorgelezen. Regelmatig wordt er ook in de kring op muziek gerekt en gestrekt, geknutseld of gezwommen. “Wij willen graag een actieve Herbergier zijn.” Bewoners ondernemen ook individuele activiteiten. Zo gaat een bewoonster één keer per week volksdansen. Een ander tennist liever en weer een ander werkt graag in de tuin met een zorghovenier. Jerry en Simone kijken enthousiast terug op de achterliggende periode. “Het voelt niet als werken. Deze manier van leven geeft veel voldoening.”

Collega’s gezocht

Ben jij BIG-geregistreerd verpleegkundige en wil je samen met je partner het verschil maken in de dementiezorg? Dan zoeken we jou! Neem vrijblijvend contact op of bezoek de infomiddag op donderdag 13 februari in Herbergier Steenwijkerwold en ontdek de vrijheid van het Herbergier-ondernemerschap.  

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!