HBO-V: als verpleegkundige van stage naar stage

Als verpleegkundige in opleiding loop je op veel verschillende afdelingen stage. Het is de perfecte manier om overal eens een kijkje te nemen. Het nadeel is dat je elke keer weer afscheid moet nemen. En dat is niet altijd makkelijk.

Deze week realiseerde ik me ineens dat mijn leerwerkperiode er alweer bijna op zit. Wat vliegt de tijd toch ontzettend hard voorbij. Bijna zes maanden geleden begon ik op deze afdeling, waar we woonbegeleiding geven op het terrein van de ggz. Ik vind het altijd maar weer een gekke gewaarwording wanneer je richting het afronden van zo’n periode werkt.

Gemengde gevoelens borrelen bij me op. Aan de ene kant: eindelijk klaar met de opdrachten! Yes, lekker bijkomen en daarna weer beginnen aan een volgend avontuur vol nieuwe leermomenten. Aan de andere kant vind ik het moeilijk om afscheid te nemen. Afscheid van de cliënten, de collega’s en van die specifieke afdeling en locatie waarvoor ik me maandenlang met plezier heb ingezet.

Stage lopen als verpleegkundige

Tijdens het volgen van de opleiding HBO-V is het de bedoeling om veel ervaring op te doen in de praktijk. Niet alleen vanwege de verplichte uren voor de BIG-registratie, maar ook om via deze weg zo breed mogelijk opgeleid te worden. Een aantal weken of uiteindelijk maanden eens binnenkijken bij verschillende kanten die de zorg te bieden heeft.

Al in je eerste jaar begin je met het lopen van stages en ook de jaren daarna zit het in het curriculum. Dit maakt het namelijk makkelijker om na het afstuderen te kiezen voor een afdeling die bij jou het beste past. Want jij weet ook: de zorg is ontzettend breed en er gaan veel deuren voor je open als afgestudeerd verpleegkundige!

Na zes maanden is voor mij de tijd aangebroken om de huidige afdeling te verruilen voor mijn volgende, wat mijn afstudeerplek wordt. Nog steeds binnen de geestelijke gezondheidszorg, maar wel in een nieuw team met nieuwe collega’s en nieuwe cliënten.

Een nieuwe afdeling met nieuwe uitdagingen

Een moment om met een grote glimlach terug te blikken op de afgelopen periode en me eens bewust te worden van alles wat er is neergezet door mijn collega’s, cliënten en mijzelf. Al wil ik eigenlijk helemaal niet weggaan, toch doe ik dat met een goed gevoel. Het afgelopen half jaar is het vertrouwen tussen alle partijen enorm gegroeid.

Ik heb mensen kunnen helpen en daar doe ik het natuurlijk voor! Ik heb kunnen bijdragen aan het herstel van zoveel mensen. Er zijn stappen gezet waarvan zij voorheen alleen maar durfden te dromen. Dat is toch wel iets om trots op te zijn! 

Tegelijkertijd is het afronden van zo’n periode een mooi moment om vooruit te blikken op wat allemaal komen zal. Een nieuwe afdeling met nieuwe uitdagingen, nieuwe leermomenten, nieuwe mensen om te leren kennen. Om van en met te mogen leren. Nieuwe levensverhalen van mensen die me altijd bij zullen blijven. Dat is toch wel het bijzondere aan dit vak als je het mij vraagt! Kortom, een nieuwe leerwerkperiode waarvan mijn glimlach hoogstwaarschijnlijk ook tevoorschijn zal komen en waar mooie herinneringen zullen ontstaan.
 

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ? 

DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als zzp'er of in vast dienstverband.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!