Even dromen met Kelly!

Dromen, we doen het allemaal zo’n 4-5 keer per nacht.

Op de basisschool was ik in de ban van dromen. ‘Wat was het, hoe kon het, wat deed je lichaam en waarom lijkt het allemaal zo echt’ waren vragen die me uren bezig konden houden. Toen er in groep 8 een spreekbeurt gehouden moest worden, hoefde ik ook niet lang na te denken over de keuze van mijn onderwerp: dromen.

Iedereen droomt, ook jij! Ondanks dat we de meeste dromen niet zullen herinneren, dromen we toch zo’n 4-5 keer per nacht, wat ongeveer 2 uur aan dromen is. 

De definitie van een droom is: voorstellingen van het onderbewuste tijdens je slaap die geluiden, beelden en andere sensaties bevatten.

Eigenlijk is een droom een soort hallucinatie. Dit omdat de informatie van de droom afkomstig is vanuit de hersenen en niet vanuit prikkels van buitenaf.

De slaapstadia

Slapen gebeurt in een aantal fases die in een vaste volgorde steeds worden herhaald. 

1. De sluimerfase: is de overgangsfase tussen waken en slapen. De oogbeweging wordt trager. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap. De hersenactiviteit neemt langzaam af. 

2. Lichte slaap: de slaap begint hier langzaam, maar wel heel licht. Je wordt niet meer van elk geluid wakker, maar kan wel makkelijk gewekt worden.

3. Diepe slaap:deze fase zorgt voor fysiek herstel. Je slaapt diep. Je ademhaling en hartritme dalen. 

4. Droomslaap / REM-slaap: Je ogen bewegen heel snel maar je spieren zijn volledig ontspannen en er is een groot hersenactiviteit. Tijdens deze fase droom je het meest.

Dromen worden dus het meest gezien tijdens de REM-slaap, maar kunnen ook voorkomen in de andere stadia. Echter zijn deze dromen dan wel minder levendig, onsamenhangend en kort van duur.

 

Het herinneren van dromen:

De meeste dromen kunnen we veruit niet herinneren. Er zijn een aantal wetenschappers met theorieën waarom dit niet kan. Eén daarvan is dat geheugen tijdens je slaap niet goed werkt. Hierdoor kan je je droom niet omzetten naar je geheugen en dus niet onthouden.

Als je dromen wel goed kunt onthouden, kan dat komen omdat je na je REM-slaap even wakker wordt. Iedereen wordt even wakker om weer te beginnen met de nieuwe slaapcyclus, maar vaak niet bewust. 

Ook zijn er natuurlijk een aantal standaard dromen die iedereen zich kan herinneren. Hier de theorieën achter de meest voorkomende dromen:

-Vallen in een droom: vaak is de betekenis hiervan dat je geen controle hebt over een bepaalde situatie in je leven, of denkt geen controle te hebben. Je hoeft niet de denken dat je dit als enige hebt, want deze ‘droom’ wordt namelijk het vaakst omschreven ;).

-Rennen maar nergens aankomen: ook zo’n typische droom. Je bent te druk in je hoofd en kunt het allemaal niet meer goed organiseren. Eigenlijk geeft je droom aan dat je even moet relaxen.

-Je bent naakt: je zit in de klas, bent op je werk op loopt op straat en realiseert ineens dat je naakt bent, HELP. Wat betekent het? Het kan zijn dat je ergens nog niet aan toe bent, die ene stap naar een nieuwe baan of een proefwerk. Het kan ook zijn dat je je wilt verbergen voor iets of iemand. Als je het naakt zijn in je droom comfy vindt, dan betekent het juist dat je goed in je vel zit!

Wat is jouw ervaring met dromen? Onthoud jij vaak je dromen of denk je dat je nooit droomt? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring, voel je natuurlijk ook vrij om je gekste droom hier te delen! ;) 

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!