Apotheker: 'Geneesmiddelen genezen helemaal niet'

Apotheker Camiel Jonk schrijft in zijn columns over situaties rondom medicijngebruik waar hij zich over verwondert

Weet je wat zo leuk is aan veel geneesmiddelen? Ze genezen helemaal niet. Eigenlijk is het slechts een kunstje om je lichaam voor de gek te houden. Maar het probleem oplossen, dat doet het natuurlijk niet.

Neem paracetamol als pijnstiller. Wanneer hebben wij dat nodig? Als we hoofdpijn hebben en omdat dan onze lastige hoofdpijn verdwijnt. Ben je dan niet genezen? Nee, natuurlijk niet. Hoofdpijn heeft een oorzaak en bij hoofdpijn kunnen dat heel veel verschillende oorzaken zijn. Misschien heb je het hoofd gestoten, is er sprake van koorts, te kort geslapen, stress of een van heel veel andere mogelijke oorzaken. Genezen doe je door de oorzaak weg te nemen.

Als ik hoofdpijn heb gekregen door te weinig nachtrust, dan moet ik gewoon een paar uur gaan slapen en geen paracetamol nemen. Maar dat is nu zo fijn van geneesmiddelen: het lijkt alsof die paracetamol hetzelfde doet als een paar uur slaap. Nu kun je in dit geval natuurlijk de vraag stellen: is het gezond om paracetamol te nemen in plaats van een paar uur slaap?

Kijk nu eens naar hoge bloeddruk. Dat ontstaat bij het ouder worden door allerlei factoren die wij niet kunnen stoppen of vertragen. Het hart gaat de druk in onze bloedvaten verhogen om er voor te zorgen dat er overal voldoende zuurstof in het lichaam blijft komen. Op zich heel prettig, maar deze ‘maatregel-van-de-natuur’ kan ons heel gemakkelijk fataal worden. Want een hart- en vaatstelsel van een ouder persoon is kwetsbaarder dan dat van een jong iemand. Juist bij een ouder persoon moet de bloeddruk liever niet hoog zijn.

De te hoge bloeddruk moet daarom altijd omlaag worden gebracht om ervoor te zorgen dat het hart niet overbelast blijft en ons vaatstelsel niet constant onder te hoge druk staat. In het omlaag brengen van de bloeddruk zijn wij in de farmacie heel erg goed. Met medicijnen kunnen we dat op meer dan vijf manier goed voor elkaar krijgen. Voor iedere bloeddruk en ieder type mens is er wel een goede therapie te bedenken en de bloeddruk is al gauw weer helemaal netjes op orde.

Dat is goed, want anders zouden we een veel te grote kans op hartaanvallen en hersen- of nierbloedingen lopen. Maar ook hier geldt: als je netjes de tabletten slikt, dan is er geen hoge bloeddruk. Stop maar eens een paar dagen met die medicatie. Dan is de hoge bloeddruk acuut terug. Ook hier weer: de medicatie geneest niets.

Bijna alle voorgeschreven medicatie die wij kennen, verandert iets aan het biologisch evenwicht in ons lichaam waardoor het beter of veiliger voor de gezondheid gaat functioneren. Eigenlijk doen wij in de medische wetenschap niet zo heel veel. Het lichaam moet het in principe toch zelf blijven doen.

Maar die geneesmiddelen, laten we zeggen ‘genees’-middelen, helpen ons wel om op een vitalere manier oud te worden of ouder te worden. De gebruiker hoeft eigenlijk maar op een ding te letten: de medicatie goed innemen. Dus op het juiste moment en op de juiste manier. Doe je dat niet? Dan gaat de eigenwijze natuur misschien wel zijn ongecontroleerde gang.

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!