67-jarige zij-instromer: “Mijn leeftijd werd gezien als pluspunt”

Te oud om de overstap naar de zorg te maken? Voor Johan IJsendorn niet. Hij liet zich op 57-jarige leeftijd omscholen tot IG-verzorgende. Het vinden van een leer-werkplek was lastig, waarna het na een halfjaar lange zoektocht toch slaagde. Ondanks én dankzij zijn oudere leeftijd.

De jongste was hij niet meer toen hij de zorg instroomde. De inmiddels 67-jarige Johan IJsendorn werd in crisistijden op 57-jarige leeftijd ontslagen bij een uitgeverij waarvoor hij als Desktop Publisher werkte. Voor hem kwam zijn ontslag – ­­als hij erop terugkijkt – als een verlossing. Lang over zijn toekomstplannen hoefde hij niet na te denken, het was bijna vanzelfsprekend dat hij de zorg in zou gaan. IJsendorn voelde zich als een vis in het water toen hij in de thuiszorg in zijn stad Deventer kwam te werken.

“Ik kan doen wat me altijd al heeft getrokken”, vertelt IJsendorn.  “Het contact met de mensen vind ik het leukste. Je komt op een dag twee tot drie keer bij hen thuis en bouwt een band op. Het contact is intensief en persoonlijk, doordat we met vaste adressen werken. In de thuiszorg kom je veel eenzaamheid tegen en vaak ben ik hun enige aanspreekpunt op een dag. De ouderen, op één jonge cliënt van 21 jaar na, leven enorm op als ik binnenkom.”

Vanwaar deze overstap?

“Ik had het als Desktop Publisher al een tijd niet meer naar mijn zin”, vertelt IJsendorn. Tijdens zijn werk bij de uitgever deed hij de voorbereidende werkzaamheden voor het drukwerk. Het merendeel van de dag zat hij achter een computer en was hij in de weer met drukmachines. “Ik miste het contact met mensen.”

Uit beroepskeuzetesten bij het UWV kwam een baan in de zorg. De keuze was voor hem snel gemaakt. Toch ging het vinden van een opleidingsplek niet vanzelf: “Meerdere keren werd ik afgewezen en dat een halfjaar lang, waarschijnlijk vanwege mijn oudere leeftijd.” Toch zette IJsendorn door en vond hij een zorginstelling met een leerstageplek. “Ze zagen mijn leeftijd als een pluspunt. De levenservaring en het inlevingsvermogen vielen op.”

Ziet u uw oudere leeftijd als een voordeel als verzorgende?

“Op één veertiger en één vijftiger na ben ik de oudste zij-instromer binnen de organisatie. Ouderen zeggen tegen mij: ‘Je hoeft me maar aan te kijken en je weet wat ik bedoel’. Als ik de verhalen van cliënten deel met mijn jongere collega’s, krijg ik soms verbaasde blikken. Ouderen zijn openhartiger naar mij door mijn oudere leeftijd. ”

Regelmatig leidt IJsendorn jonge stagiaires op binnen de thuiszorgorganisatie. “Je ziet dat ze precies volgens het boekje handelen en dat levert soms komische situaties op. Zoals een stagiaire die de wondverzorging met handschoenen aan doet, wat natuurlijk niet werkt. Ik leer hen dan meer naar de cliënt te kijken en om op een andere manier te werken. Het helpt om dan even de studieboeken opzij te leggen. ”

Hoe heeft u de opleiding tot verzorgende ervaren?

Lachend: “Ik dacht: ik ben geen 25 meer! Het was een zware periode waarin ik alle zeilen bij moest zetten. Familie en vrienden zag ik niet. De theoretische vakken en maatschappijleer waren pittig, terwijl het praktische gedeelte van de opleiding mij dan weer heel gemakkelijk af ging. Ik ben meer een doener. Uiteindelijk heb ik gelukkig al mijn vakken gehaald.”

Hoe groot is het verschil met uw vorige vak? 

“Eerst moest ik even slikken vanwege het leerlingensalaris en moest ik met 700 euro per maand minder behoorlijk inleveren. Gelukkig was dit tijdelijk en kon ik me gelukkig redelijk bedruipen. Door mijn vorige baan heb ik een goed geregeld pensioen en met de AOW heb ik het goed.”

Wat is er minder prettig aan dit beroep?

“Of er ook mindere kanten aan mijn vak zitten? Ik zou ze niet kunnen bedenken… Het voelt niet als werk. Ouderen zijn zo dankbaar na mijn bezoek en dat maakt het leuk.” De werkgever van IJsendorn, een kleinere thuiszorgorganisatie in Deventer, geeft werknemers de tijd om aandacht te geven aan de ouderen.  “Gelukkig vindt mijn werkgever lichamelijke zorg minstens zo belangrijk als sociale zorg”, legt IJsendorn uit. “Toen ik stage liep in een woonzorgcentra moest ik heel hard werken om zoveel mogelijk cliënten in een uur er uit te ‘rossen’. Daar moet je in twintig minuten iemand uit bed kunnen halen en wassen. Ik kan dus snel werken, maar gelukkig krijg ik hier meer ruimte. Dat ligt vermoedelijk aan de kleinschaligheid van deze organisatie. Bij andere thuiszorgorganisaties in Deventer is het racen tegen de klok.”

Waaraan wordt die extra tijd besteed?

“‘s Morgens een kop koffie na de verzorging  en in de avond ook even praten. Ouderen vinden het sociale contact het mooiste wat er is. Dat je ze wast interesseert hen niets, als ze maar even hun verhaal bij je kwijt kunnen. Ook vind ik het een sport om een lach op het gezicht van hen te krijgen. Meestal lukt me dat ook wel.”

Met een vrouw van honderd jaar kijkt hij, steevast na de avondverzorging, het Journaal. “Dat deed ze vroeger met haar man en het zijn voor haar de krenten in de pap.” Als hij haar voordeur achter zich dichtslaat, verschijnt er een glimlach op het gezicht van IJsendorn. “Dáár doe ik het voor.”

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!