“Door te vertrouwen in elkaar kom je verder”

Vertrouwen speelt een belangrijke rol bij de werkzaamheden van DNZ. Dat geldt alle kanten op. Zo geven ze vertrouwen in de ervaren zzp’ers die via hen de vloer op gaan, maar ook aan de teams die zij komen versterken en de cliënten die hulp nodig hebben.

In opdracht van zorgaanbieders met een hulpvraag, stelt DNZ teams samen die hen komen versterken. Dan gaat het bijvoorbeeld om zorgaanbieders waarbij er iets in het werkproces niet helemaal optimaal loopt. Maar soms wordt er ook gevraagd om te helpen bij het oprichten van hele afdelingen. Daarbij worden veel ervaren hbo-verpleegkundigen gebruikt. Zij helpen bij het bouwen van de afdeling en het coachen van het team. Uiteindelijk vertrekken zij weer en laten ze een stabiele afdeling achter.

Lees ook: “Wij zorgen voor menselijkheid in een onmenselijke situatie”

Erkenning, waardering en vertrouwen

Dat gebeurt voornamelijk bij zorgaanbieders met een GGZ- of VG-doelgroep met meervoudige zorgvragen en (ernstige) gedragsproblematiek. “We proberen in de basis voornamelijk om mensen met compassie uit hun crisis te halen, op een menselijke manier”, legt Michiel Jansen uit. Hij is teamcoördinator verpleegkundig psychiatrie bij DNZ.

Zelf is hij erg blij met de keuze om via DNZ aan de slag te gaan. “Hier kan ik zelf aangeven hoe ik iets wil aanpakken, vanuit de ervaring die ik heb. Die erkenning en waardering is er en dat maakt het werk zoveel leuker! Via DNZ heb ik nu echt het gevoel dat ik gewoon werk kan doen. Ze vertrouwen op kennis en kunde. Ik word niet in de greep gehouden door management en krijg de vrijheid en het vertrouwen.”

Nog geen zzp’er? Geen probleem!

Voor DNZ zorgt Jansen ervoor dat goede verpleegkundigen bij elkaar komen. Om geschikte mensen te vinden, reist hij stad en land af. DNZ is altijd op zoek naar verpleegkundigen die als zzp’er via hen aan de slag willen. Nog geen ervaring als zzp’er maar wel interesse? Dat is geen probleem! “Al kom je op een driewieler”, grapt Jansen. “Nee, maar serieus: elke goede verpleegkundige is welkom. En als je dan vanuit een dienstverband komt, is dat helemaal niet erg.”

Hij vervolgt: “Cao’s zijn heel erg goed en belangrijk, maar ze zijn niet voor iedereen weggelegd. Bij sommige mensen is het idee van het einde van een schaal juist heel benauwend. En dan is het heerlijk om de vrijheid te hebben om over je eigen werkzaamheden te bepalen. Je ziet mensen echt opbloeien.”

DNZ helpt daarom graag bij elke stap. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook advies geven op het gebied van verzekeringen en pensioen. “We vinden het belangrijk dat je een veilig gevoel hebt bij je werk en daar helpen we graag bij.” Op de vraag naar wélke mensen ze dan op zoek zijn, reageert Jansen lachend: “Diversiteit!”

Risico’s durven nemen

Dus: man, vrouw, hoogopgeleid, laagopgeleid, blank, gekleurd, oud, jong, etc. “Want dat zijn onze cliënten ook”, legt Jansen uit. “Wat wel belangrijk is, is dat je een stap vooruit moet durven te nemen en buiten de gevestigde kaders kan denken. Het werken in een teamverband is ook belangrijk. Door te vertrouwen in elkaar, kom je namelijk verder.”

“Het idee is om buiten de gevestigde kaders en protocollen te denken en samen af en toe ook risico’s te durven nemen. Dat zit ‘m vooral in het vertrouwen geven aan cliënten: ‘Je wil niet opgesloten zijn? Oké, laat maar zien. Dan gaan we samen een patatje halen.’ Het zijn net mensen. Je moet vertrouwen in ze hebben, om het terug te krijgen. En dat moet je maar durven.”

Ben jij zorgprofessional en op zoek naar de inhoudelijk mooiste opdrachten in de GGZ? 

DNZ heeft dé opdrachten en vacatures voor Psychiaters en Verpleegkundigen als ZZPer of in vast dienstverband.

 

Sollicitatie formulier

Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: txt rtf html pdf doc docx odt.

Wil je gebruiken van deze NurseStation Deal?

Registreer je dan nu!